Asukkaalle
Asukkaalle

Asunnon hoito

VESI- JA VIEMÄRILAITTEET

Ilmoita vuotavasta wc-pytystä, hanasta tai viemäriputkesta välittömästi huoltoyhtiöön. Oman kiinteistön yhteystiedot löydät kirjautumalla OmaVTS-palveluun tai kiinteistösi ilmoitustaululta. Älä huuhdo altaiden viemäreihin mitään mikä ei hajoa vedessä. Älä huuhdo myöskään kahviporoja äläkä rasvoja viemäriin, ne kuuluvat biojätteeseen. Älä heitä siteitä, tamponeita, vanupuikkoja, vanua/pumpulia, hammaslankaa tai lemmikkien hiekkoja, koska viemäri voi tukkeutua. Tukkeutuneen viemäriavauksen maksaa asukas, jos hän on toiminnallaan tukoksen aiheuttanut.

VESILUKOT JA LATTIAKAIVOT

Jos pesualtaat tyhjenevät poikkeuksellisen hitaasti, puhdista allasviemärin vesilukko. Varmista puhdistamisen jälkeen, että vesilukon osat on kiristetty riittävän kireälle. Näin vuotoja ei pääse syntymään. Jos viemäri tukkiutuu kokonaan, ilmoita asiasta välittömästi huoltoyhtiöön. Oman kiinteistön huoltoyhtiön yhteystiedot löydät kirjautumalla OmaVTS-palveluun tai kiinteistön ilmoitustaululta.

Puhdista kylpyhuoneen lattiakaivot säännöllisesti. Myös pesualtaan hajulukon puhtaus kuuluu asukkaalle. Jos viemärinhaju leijailee kylpyhuoneessa hajulukon puhdistuksesta huolimatta,on usein kyse lattiakaivon kuivumisesta. Toinen hajun aiheuttaja on huonosti
paikoillaan oleva pesualtaan tiivistekumi.

SAUNATILAT

Huolehdi, että kiuas on päällä ainakin puoli tuntia saunomisen jälkeen, jotta sauna kuivuu. Pidä ilmastointia päällä täydellä teholla vähintään tunti saunomisen jälkeen. Ilmastoinnin ohjaus tapahtuu yleensä liesikuvusta. Tuuleta riittävästi esimerkiksi pesutilan ikkunan kautta. Saunatilojen kivet ja kiukaan kunto tarkistetaan määräaikaistarkastusten yhteydessä. Jos kuitenkin näet tarvetta uusia kiuaskivet, ota yhteyttä kiinteistönhoitajaan, joka tarkistaa kivien kunnon ja vaihtaa ne tarvittaessa.

KYLPYHUONE

Suihkun jälkeen kuivaa lattia kuivauslastalla ja tuuleta kylpyhuone pitämällä ovea auki. Puhdista lattiakaivo säännöllisesti. Kuivaa pyykkisi kuivaushuoneella tai käytä kuivausrumpua. Liiallinen kosteus lisää kosteusvaurion riskiä. Jos havaitset kosteusvaurion, ota yhteys huoltoyhtiöön. Oman kiinteistön yhteystiedot löydät kirjautumalla OmaVTS-palveluun tai kiinteistön ilmoitustaululta. VTS-kodit tutkii asian ja vauriot korjataan. Ilmoittamatta jätetty vesivahinko tai kosteusvaurio aiheuttaa huoneenvuokralain mukaisen korvausvelvoitteen asukkaalle.

PARVEKE

Viihtyisä parveke on yksi lisähuone asuntoosi. Siisti parveke lisää asumisviihtyvyyttäsi. Parveke ei siis ole varasto, eikä sinne tule kerätä roskapusseja tmv. romua. Parvekelaatat tms. lisävarusteet ovat aina asukkaan vastuulla, eikä VTS-kodit vastaa niiden kunnostuksesta tai uusimisesta. Huolehdi, että parvekkeen vedenpoistoaukot eivät ole tukossa eikä niiden päälle ole kasattu tavaraa.

Huoneistojen parvekkeilla on sallittua käyttää sähkögrilliä, kunhan siitä ei aiheudu savu ja/tai hajuhaittaa muille asukkaille, huolehdithan siis ettei savua kulkeudu muihin asuntoihin tai raitisilmaventtiileihin.

ASUNTOPIHA

Hyvin hoidettu asuntopiha lisää asumisviihtyvyyttäsi. Asuntopihasta huolehtiminen kuuluu asukkaalle (katso vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä saamasi asuntopihan hoito-ohje). VTS-kotien asukkaana löydät vuokrasopimuksen liitteet OmaVTS-palvelusta. Jos laiminlyöt pihanhoitosi, joudumme kunnostamaan pihasi kustannuksellasi.

Asuntopihojen laatoitukset hoidetaan lähtökohtaisesti VTS-kotien toimesta, jolloin yksittäiset rikkoutuneet/huonokuntoiset laatat vaihdetaan samantasoisiin, mutta koko laatoituksen uusimistarve arvioidaan aina kiinteistöittäin. Mikäli asukas haluaa omatoimisesti kohentaa laatutasoa laattojen osalta tai rakentaa terassin tms. on muutostöihin pyydettävä aina etukäteen lupa isännöitsijältä. Laattojen öljyäminen tms. huoltokäsittely on asukkaiden omatoimisuuden varassa, esim. talon asukastoimikunta voi hankkia tarvittavat tarvikkeet kootusti.

Asuntopihoilla on sallittua käyttää sähkö- tai kaasugrilliä, kunhan siitä ei aiheudu savu ja/tai haju haittaa muille asukkaille, huolehdithan siis ettei savua kulkeudu muihin asuntoihin tai raitisilmaventtiileihin. Kaasupulloja ei saa säilyttää talojen irtaimistovarastoissa.

Lemmikit eivät saa liata asuntopihaa, eikä niistä saa aiheutua naapureille haju- tai muuta haittaa.

VINKKEJÄ SIIVOUKSEEN

Pesutilojen siivousohje

Kylmälaitteen huolto

SIIVOUSVIDEOITA YOUTUBESSA