Löydä kotisi

Lisätietoja asuntohausta

ASUNNON HAKEMINEN JA VASTAANOTTAMINEN

Sisällysluettelo

Asuntoja tarjotaan asuntohakemusten perusteella. Täytä siksi aina ensin hakemus. Voit täyttää sen täällä. Hakemuksesi on voimassa kolme kuukautta kerrallaan, olemme sinuun yhteydessä mikäli pystymme tarjoamaan hakuasi vastaavaa asuntoa. Voit päivittää asuntohakemustasi täällä. Jos teet kokonaan uuden hakemuksen, korvaa se aiemman hakemuksesi.

Hakemuksen voimassaoloaikana olet automaattisesti mukana kaikkien niiden vapautuvien asuntojen asukasvalinnoissa, jotka täyttävät hakemuksellasi määritellyt kriteerit.

Asukasvalintamme ei perustu jonojärjestelmään, vaan asunnon tarpeen kiireellisyyteen sekä hakemuksella esitettyihin hakutoiveisiin. Tämän vuoksi emme valitettavasti pysty antamaan tarkempia väliaikatietoja asunnon saamisesta.

Vuokrasopimuksen tekemisen ehtona on, että hakemuksella ilmoitetut tiedot ovat totuuden mukaiset ja asuntoon muuttavat hakemuksella mainitut henkilöt. Tarjottu asunto varataan hyväksymällä tarjous. Tarjouksessa on ohjeet asuntonäytöstä sopimiseksi. Asunnonhakijoiden luottotiedot tarkastetaan Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä ja osoitetietojen oikeellisuus väestörekisteristä. Useimmissa tapauksissa mahdolliset maksuhäiriömerkinnät eivät ole asunnon saannin este, vaan vaikuttavat vuokrasopimuksen muotoon ja vakuuden määrään.

VARALLISUUSRAJAT

Valtion korkotuella rakennetuissa kiinteistöissä on käytössä varallisuusrajat. Nämä niin sanotut Arava ja korkotuki -asunnot on tarkoitettu niitä eniten tarvitseville. Emme voi tarjota tällaista asuntoa, jos varallisuutesi ylittää voimassaolevat varallisuusrajat. Meiltä löytyy myös vapaarahoitteisia kohteita, joihin ei ole varallisuusrajoja. Tieto mahdollisesta varallisuusrajasta löytyy talon tarkemmista tiedoista ja kaikki osoitteet tästä listasta.

Kunta määrittelee hyväksyttävät enimmäisrajat varallisuudelle vuosittain. Varallisuusrajat on määritelty hakijaruokakunnan koon mukaan. Tampereella ARA- vuokra- asuntojen asukasvalinnassa 1.7.2023 alkaen käytettävät varallisuuden enimmäisrajat ovat yhden hakijan ruokakunnalle 61 000 euroa, kahden hakijan ruokakunnalle 76 000 euroa ja kolmen hakijan ruokakunnalle 97 000 euroa. Mikäli hakijaruokakuntaan kuuluu neljä tai useampia henkilöitä, korotetaan varallisuusrajaa 10 000 eurolla jokaista ruokakuntaan kuuluvaa henkilöä kohden.

Ilmoitathan mahdollisen varallisuuden määrän asuntohakemuksella. Hakemukseen kannattaa aina laittaa alustava arvio varallisuuden määrästä, vaikka tarkka summa ei olisikaan tiedossa.

Varallisuudeksi lasketaan esimerkiksi kiinteistö, osakkeet ja rahastot. Varallisuus arvioidaan käyvän arvon mukaisesti. Luotettavan arvion kiinteistöistä ja asunto-osakkeista saa esimerkiksi kiinteistönvälittäjiltä. Asunto-osakkeista arvion voi saada myös yhtiön isännöitsijältä. Osake- ja rahastosijoituksista saa todistuksen pankista, joka hoitaa sijoitussalkkua. Varallisuuden käyvästä arvosta vähennetään yhteenlaskettujen velkojen määrä opintolainat mukaan lukien. Veloista saa todistuksen pankista.

LIITTEET

Vuokra-asuntohakemukseen tulee toimittaa liitteet siinä vaiheessa, kun olette saaneet VTS-kodeilta asuntotarjouksen. Liitteiksi tarvitaan kopiot seuraavista todistuksista:

1. Viimeisin esitäytetty veroilmoitus (löytyy omavero.fi – postilaatikko – päätökset & kirjeet (näytä kaikki) – listasta esitäytetty veroilmoitus.) Malli ilmoituksesta tässä.
2. Selvitys bruttotuloista viimeisen puolen vuoden ajalta (esim. viimeisin palkkalaskelma tai tulorekisteriote maksetuista palkoista, eläkepäätös, Kelan antama etuuspäätös veronalaisista etuuksista, opiskelutodistus tai yrittäjältä tuloslaskelma ja tase). Yksityishenkilöt – Tulorekisteri (vero.fi). Tiliotteita emme ota vastaan. Malli tulorekisteriotteesta tässä.
3. Mikäli hakijalla on varallisuutta, kuten kiinteistö, osakkeita, rahastoja tmv. tarvitsemme selvityksen varallisuuden käyvästä arvosta.
4. Raskaustodistus, josta ilmenee synnytyksen laskettu aika.
5. Asunnon asumiskelvottomuus, muuttouhka nykyisestä asunnosta tai paikkakunnalta saatu työpaikka/opiskelupaikka on osoitettava erillisellä selvityksellä.
6. Selvitys maahanmuuttajilta oikeudesta oleskella maassa sekä kopio passista.
7. Alaikäiseltä hakijalta huoltajan suostumus vuokrasopimukseen erillisellä lomakkeella.

ASUNTOHAKEMUKSEN MUUTOS

Voit päivittää asuntohakemustasi täällä. Huomioithan, että ensimmäisellä kerralla sinun tulee rekisteröityä käyttäjäksi.

VAKUUSMAKSU

Vakuusmaksu on tarkoitettu asunnon kunnon vakuudeksi ja vuokran vakuudeksi. Vakuus palautetaan asiakkaalle vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen noin kuukauden kuluessa. Palautus edellyttää, että kaikki asunnon avaimet on luovutettu, asunto on kunnossa ja siivottu sekä vuokrat ja muut mahdolliset saatavat on suoritettu. Sopimusta tehtäessä maksettu vakuusmaksu on esivuokrasopimus, jonka jälkeen sopimuksen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi.

Vakuusmaksut
1 huone 650 eur
2 huonetta 680 eur
3 huonetta 700 eur
4 huonetta 740 eur
5 huonetta 770 eur
Saunallisten asuntojen vakuusmaksuun lisätään 150 eur.

Vakuusmaksu käytetään ensisijaisesti huoneistolle mahdollisesti aiheutetun vahingon korjauskuluihin sekä mahdollisiin siivouskuluihin. Jos ylimääräisiä kuluja ei aiheudu vakuusmaksu palautetaan vuokralaiselle asuntotarkastuksen jälkeen.

VUOKRASOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUS

Vuokrasopimuksen allekirjoitus hoituu sujuvasti sähköisen Signom-palvelun kautta. Vuokrauspalvelu lähettää allekirjoittajan ilmoittamaan sähköpostiin linkin, jonka kautta vuokrasopimuksen pääsee allekirjoittamaan omilla pankkitunnuksilla. Jokainen sopimuksen allekirjoittaja tarvitsee henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen sekä henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset. Jos sopimuksella on useampia osapuolia, kaikkien osapuolien tulee hoitaa allekirjoitus omalta osaltaan.

Parhaiten allekirjoittaminen onnistuu tietokoneella. Esimerkiksi puhelimella tämä voi olla vaikeaa, koska sopimus ja liitteet pitää lukea ja tallentaa. Allekirjoitetut dokumentit säilyvät palvelussa vain 30 vuorokautta, joten suosittelemme tallentamaan ne omalle koneelle. Mikäli haluat allekirjoittaa vuokrasopimuksen toimistollamme varaathan ajan asiakaspalvelu@vts.fi

Vuokrasopimuksen allekirjoituksen ehtona ovat maksettu vakuus sekä arava- ja korkotukikohteissa asuntotarjouksella pyydettyjen liitteiden toimittaminen. Maksetusta vakuudesta tulee tarvittaessa esittää kuitti ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta.

Sähkönmyyntisopimuksen asiakas voi tehdä haluamansa sähköyhtiön kanssa.

Kaikkiin vuokrasopimuksiin sisältyy internet-yhteys, lisätietoja täällä. Yhteyden käyttöönotto vaatii erillisen rekisteröinnin, johon ohjeet saa sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä.

AVAIMET

Alkavien vuokrasopimusten avaimet noudetaan VTS-kotien noutoautomaatista. Noutoautomaatti sijaitsee K-Supermarket Kuninkaankulman sisääntuloaulassa R-kioskin vieressä. Osoite on Kuninkaankatu 14. Avaimet voi noutaa sopimuksen alkamispäivästä lukien. Avaimet saa automaatista noutokoodilla, joka toimitetaan sähköpostitse ja tekstiviestitse sopimuksen alkamispäivän aamuna.

Avaimet ovat noudettavissa Kuninkaankulman aukioloaikoina, jotka voit tarkistaa tästä. Myös joku muu henkilö voi noutaa avaimet puolestasi, jos toimitat hänelle noutokoodin. Noutokoodin saa ainoastaan sopimuksen allekirjoittanut henkilö. Mikäli sopimusosapuolia on useampia, viesti lähtee sille henkilölle, joka on hakemuksella 1. hakijana. Mikäli haluatte toimittavan toisin, ottakaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

Lisätietoja avaimista löydät täältä.