Asukkaalle
Asukkaalle

Kierrätys

Jätehuollon tärkein lenkki on asukas. Kierrätys ja jätteiden lajittelu ovat kaikkien yhteinen etu. Kun lajittelet ohjeiden mukaan, pakkaukset päätyvät oikeisiin astioihin ja kierrätysprosessi sujuu mutkattomasti. Kiitos kun lajittelet!

MUOVINKERÄYS

Muovinkeräykseen voi laittaa kaikki kuluttajakäyttöön tarkoitetut muovipakkaukset kuten jogurttipurkit, ketsuppipullot, valmisruokapakkaukset, voi-, juusto- ja leikkelerasiat, pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset sekä muovikassit, -pussit ja -kääreet.

Pakkausmuovien tulee olla keräykseen laitettaessa kuivia ja puhtaita. Puhdistukseen riittää huuhtelu kylmällä vedellä tai pyyhkäisy paperilla. Lajittelun helpottamiseksi voit irrottaa erilleen korkit ja kannet. Ethän laita eri muoveja sisäkkäin, sillä muovin tunnistuslaite lukee vain uloimman pakkauksen.

Muovinkeräykseen ei voi laittaa likaisia muovipakkauksia, pvc-pakkauksia (merkintä 03), muovitavaraa kuten ämpäreitä tai muovisia leluja.

Muovinkeräyslaatikko löytyy nykyisin monen VTS-talon jätepisteeltä. Mikäli laatikkoa ei vielä löydy oman talosi pihasta voit tarkistaa lähimmän keräyspisteen täältä.

Lataa tulostettava muovin lajitteluohje tästä (pdf).

BIOJÄTE

Biojätteeseen kuuluvat maatuvat elintarvike- ja keittiöjätteet kuten hedelmien ja vihannesten kuoret, ruoantähteet, kananmunakennot, kahvin ja teen purut sekä teepussit ja suodatinpaperit, kasvinosat, pehmopaperit kuten talouspaperit, lautasliinat ja nenäliinat.

Biojätepussiksi käy esimerkiksi tyhjä jauhopussi, muropaketti tai taiteltu sanomalehti. Kaupasta voi ostaa paperisia tai biohajoavasta muovista valmistettuja pusseja. Tavallinen muovipussi ei maadu eli se ei sovi biojätepussiksi. Biojätteiden kannattaa antaa jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista. Lisäksi pussin pohjalla voi käyttää tyhjää kananmunakennoa imemässä kosteutta.

Kuva Pirkanmaan Jätehuolto.

PAPERI

Kaikki postiluukusta tuleva paperi kelpaa paperinkeräykseen. Lisäksi paperinkeräykseen voi viedä valkoiset paperikassit, pehmeäkantiset kirjat, kirjekuoret ja valkoiset piirustus- ja lehtiöpaperit. Kierrätettävän paperin tulee olla puhdasta ja kuivaa. Esimerkiksi kalan perkauksessa käytettyä likaista paperia ei saa laittaa keräyspaperiastiaan, vaan se kuuluu sekajätteeseen.

KARTONKI

Kartonkiin kuuluvat puhtaat, kuivat ja litistetyt kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset. Yleisimpiä kartonkipakkauksia ovat esim. maitotölkit, jauhopussit, paperihylsyt sekä muro- ja keksipaketit. Myös ruskeat ja värilliset paperikassit tulee lajitella keräyskartonkiin. Muistathan litistää pakkaukset ennen keräykseen viemistä, näin kartonkikeräykseen mahtuu muutakin kuin ilmaa.

METALLI

Taloyhtiön pienmetallikeräykseen voi viedä mm. säilyketölkit, pantittomat tölkit (palauta pantilliset kauppaan), alumiinivuoat- ja foliot, metallikannet- ja korkit sekä tuikkukynttilöiden metallikuoret.

LASI

Lasinkeräykseen saa laittaa värilliset ja värittömät lasipullot ja -purkit. Huuhtele likaiset lasipakkaukset ja poista korkit/kannet ennen lajittelua. Juomalasit, kuumuutta kestävä lasi, posliini, keramiikka ja peililasi kuuluvat sekajätteeseen.

SEKAJÄTE

Sekajätettä ovat sellaiset jätteet, jotka eivät mene erikseen lajiteltavien jätteiden kategorioihin. Esimerkiksi kosmetiikka, vaipat ja lemmikkien jätteet ovat sekajätettä.

Jätteiden lajittelun jälkeen jäljelle jäävä sekajäte hyödynnetään energiaksi jätevoimaloissa. Muun muassa tämän takia lajittelu on tärkeää, sekajätteen seassa oleva biojäte palaa huonosti ja heikentää energiantuotantoa.

ONGELMAJÄTE

Kaikki vaaralliset ja ympäristölle haitalliset jätteet, kuten loisteputket ja pienoisloistelamput, akut, jäteöljyt sekä liuottimet kuuluvat ongelmajätteeseen. Paristojen keräyspisteitä löytyy monista kaupoista. Lääkkeet ja kuumemittarit voi palauttaa apteekkiin.

MIKSI ON TÄRKEÄÄ PUHDISTAA LAJITELTAVA PAKKAUS?

Kesällä ruoantähteet ja kosteat pakkaukset pilaantuvat helposti, houkuttelevat paikalle eläimiä sekä voivat aiheuttaa hajuhaittoja ja levittää hometta. Talvella märkä jäte voi jäätyä kiinni astiaan ja hankaloittaa tyhjennystä. Ruoantähteet ja muut ainejäämät lisäävät kuljetettavan jätteen painoa, mikä puolestaan lisää keräyksen ympäristökuormaa tarpeettomasti

Pakkaus on riittävän puhdas kun voit säilyttää sitä kotonasi muutaman päivän ilman hajuhaittoja. Puhdistukseen riittää huuhtelu kylmällä vedellä tai pyyhkäisy paperilla. Annathan pakkauksen kuivahtaa ennen keräysastiaan viemistä.

OHJEVIDEOT JÄTELAJITTELUUN

Videot ovat Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n tuottamia.

MUOVI

KARTONKI

METALLI

LASI

LATAA VTS-KOTIEN LAJITTELUOPAS: